Hjernerystelsesvejledning

En guide til dig, der har fået hjernerystelse for nyligt

Jeg har lige fået hjernerystelse – hvad gør jeg:

 

 

Svært ved skærm: lyt herunder -obobs obs – indsæt lydfil

Symptomer på hjernerystelse

 

Du oplever måske lige nu en eller flere af følgende symptomer:

  • Måske kan du ikke helt huske, hvordan skaden er sket, eller hvad du lavede lige før eller bagefter.
  • Måske har du hovedpine
  • Måske har du kvalme og er svimmel
  • Måske er du træt – og sover meget mere end du plejer – eller måske kan du slet ikke finde ro
  • Måske har du ringen for ørerne eller svært ved at fokusere, så lyd, skærm og læsning bliver meget ubehageligt
  • Måske har du svært ved at koncentrere dig
  • Måske er du også rystet psykisk og oplever dig ked af det, irritabel, stresset eller angst.

Alle symptomerne er ubehagelige og kan være skræmmende, men det er helt almindelige symptomer efter en hjernerystelse og de tyder IKKE på at du er i risiko for at få et langvarigt forløb. Hjernerystelse har en rigtig god prognose og langt de fleste kommer over det uden men

Du kan komme til både at gøre for meget og for lidt

 

 

Du kan risikere at forlænge perioden med symptomer BÅDE hvis du gør for lidt. dvs undgår ALT der trigger dine symptomer, eller hvis du gør for meget.

Til dig, der gør “for lidt”

 

 

 

Velmenende folk omkring dig vil måske anbefale dig at du ligger dig ned for nedrullede gardiner den næste uge, men der er bredt forskningsmæssig belæg for at det faktisk ikke hjælper på din tilstand at hvile på den måde i mere en 1-2 dage.

Det kan være væmmeligt og rystende at opleve at dine symptomer forværres efter du fx har kikket på skærm, set dine venner, kørt i bil osv. Du kan derfor let komme til helt at undgå at udsætte dig for det igen, af angst for at forværre noget. Men: prøv så vidt muligt igen, men i meget kortere tid, og med mulighed for at afbryde aktiviteten, så du kommer ud på den anden side med en oplevelse af at ” det kan du godt, bare meget mindre eller i kortere tid end du plejer”

Til dig, der gør “for meget”

 

 

Gør du FOR MEGET dvs overhører ALLE symptomer, bider tænderne sammen og presser dig selv til at gøre alt det du plejer, selvom du har det skidt – så giver du ikke kroppen ro til at hele. Hvis det har været din strategi indtil videre og du IKKE føler du har fået det bedre og måske oven i købet har fået det værre, så stop med det og brug ovenstående strategi i stedet. Det kan være enormt frustrerende at skulle acceptere, hvor lidt du kan til at starte med, men du vinder på den lange bane, ved at reagere på dine symptomer, uden at overreagere. Og bare rolig. Du har ikke gjort skade på dig selv, ved at køre på, men måke får du det hurtigerebedre, ved at sætte tempoet lidt ned, fra nu af.

Vejen til bedring har både bakker og dale

Det er meget almindeligt at vejen mod bedring både har bakker og dale. Har du en rigtig dårlig dag, tyder det ikke på at du fejler noget alvorligt. Måske vil du allerrede have det lidt bedre i morgen.

Mange oplever bedring af symptomerne inden for de første dage eller uger – det er dog umuligt at sige noget om, hvor lang tid der kommer til at gå før du føler dig rask.

Børn og unge kan forventes at have symptomer i længere tid, fx 4 uger.

Kraniosakralterapi

Kraniosakralterapi er endnu ikke så understøttet af forskning, så dette sidste afsnit er ikke baseret på forskningsresultater, men på min egen erfaring. Kraniosakralterapi bliver brugt til behandling af alvorlige hjernerystelser hos football atleter i USA med gode resultater.

Jeg har god erfaring med at behandle hjernerystelses-relateret hovedpine, uro, koncentrationsbesvær og synsforstyrrelser.

Mærk en forandring med kraniosakralterapi

Er du klar til at tage det første skridt mod et kærligt makkerskab med din krop? Book din session i dag. Jeg er klar til at følge dig på rejsen mod at have det bedre.